Spolegatan 16B, 222 20, Lund
046 - 20 22 30
Vad innebär en ultraljudsundersökning av hjärtat?
Ultraljud av hjärtat också kallad ekokardiografi är en undersökning där läkaren riktar en probe på olika ställen på ditt hjärta för att avbilda rörliga hjärtbilder för att bedöma:
Undersökningen tar ca 20 minuter och du får ett resultat direkt efter undersökningen.
När behöver man göra ett arbetsprov?
Om du har bröstsmärtor eller andningsbesvär som är relaterade till ansträngning kan du behöva göra ett arbetsprov.
Syftet med provet är att ta reda på om det finns EKG-förändringar vid ansträngning som tyder på hjärtsjukdom.
Så går till med arbetsprov:
När du kommer till mottagningen får du börja med att berätta för läkaren om dina symtom och övrigt sjukdomar. Därefter lyssnar läkaren på ditt hjärta och dina lungor. Undersköterskan koppla upp dig till blodtrycks och EKG-apparat för att göra ditt arbetsprov. Provet går ut på att du får sitta på ergometercykel och cykla så länge du orkar. Ditt blodtryck och EKG registreras både under och efter arbetsprovet.
Läkaren är närvarande under hela undersökningen för att bevaka eventuella EKG-förändringar , blodtrycksförändringar och eventuella hjärtrytmrubbningar.
Du får besked om resultatet direkt efter undersökningen.
Förberedelser:
Hjärtklappningar och svimningar kan ibland förorsakas av hjärtrytmrubbning som kan fångas upp med långtids EKG registrering som också kallas för ett Holter-EKG.
Det kan vara svårt att upptäcka hjärtrytmrubbning med single EKG tagning på läkarkontor/mottagning.
Med långtids -EKG registrering i 24 timmar eller 48 timmar kan man registrera hjärtats elektriska aktivitet för att se om det föreligger hjärtrytmrubbningar som kan förklara dina symptomer.
Om du får syptom under registreringen får du gärna skriva i dagbok exakt tidpunkt och vad du upplever.
24-Timmars
BLODTRYCKSMÄTNING
Som ett komplement till den traditionella mätningen kan man även göra en 24-timmars blodtrycksmätning.
Vad innebär det?
Vid ett uppmätt högt blodtryck är det vanligt att man får upprepa mätningen 2-3 gånger under en veckas mellanrum. Detta görs för att fastställa att det verkligen rör sig om ett högt blodtryck, och inte är orsakat av nervositet i samband med läkarbesöket. Ett alternativ till den upprepade mätningen finns 24-timmars blodtrycksmätning. Mätningen görs då i hemmet under 24 timmar, och du får uppkoppling av en blodtrycksapparat runt midjan med ett bälte. Mätningen görs automatiskt med 20 minuters mellanrum på dagtid och en gång i timmen under natten. Efter 24 timmar får du komma tillbaka till mottagningen för att stänga av apparaten och du får ett resultat direkt.
Om du inte är nöjd:
Du kan kontakta Patientnämnden Skåne om du vill ha hjälp med att lämna synpunkter eller klaga på vården. Du kan även lämna synpunkter eller klagomål för en närstående.
Patientnämnden Skåne tar emot synpunkter och klagomål på offentlig hälso- och sjukvård som drivs av Region Skåne, hälso- och sjukvård hos privata vårdgivare som har avtal med Region Skåne, kommunal hälso- och sjukvård samt viss tandvård.
Patientnämnden kan hjälpa dig att få svar på dina synpunkter eller klagomål och informera om dina rättigheter i vården. De inkomna synpunkterna och klagomålen sammanställs sedan och slutsatserna kan användas för att vården ska bli bättre.
Här hittar du mer information om hur du går till väga om du vill lämna ett klagomål:
Om du inte är nöjd med vården - 1177
Copyright © All Rights Reserved